Städtips

Hur man rengör sina skor på rätt sätt utan att skada dem

En av de mest försummade men viktiga uppgifterna i vår dagliga rutin är rengöring och skötsel av våra skor. Oavsett om det är eleganta finskor eller bekväma promenadskor, behöver de regelbunden rengöring för att hålla dem i gott skick och förlänga deras livslängd. Att rengöra skor på rätt sätt är avgörande för att undvika skador på materialet och för att bevara deras utseende. I denna artikel kommer vi att ge dig en steg-för-steg guide om hur du rengör dina skor på rätt sätt utan att orsaka skada.

Vad du behöver

  • En mjuk borste eller tandborste
  • En svamp eller trasa
  • Tvål eller mildt rengöringsmedel
  • Varmt vatten
  • En gammal trasa för att torka av skorna när du är klar

Steg för steg

Börja med att ta bort eventuella lösa smuts och damm från skorna genom att använda en mjuk borste eller tandborste. Borsta försiktigt över skornas yta och sömmar för att avlägsna smutsen utan att skada materialet. Var noga med att komma åt alla svåråtkomliga områden, som skosulorna och mellansulorna.

Fyll en liten skål eller hink med varmt vatten och tillsätt en liten mängd tvål eller mildt rengöringsmedel. Rör om i lösningen så att tvålen löser upp sig helt. Det är viktigt att använda en mild tvål för att undvika att skadetekextilen eller läderet.

Doppa svampen eller trasan i rengöringslösningen och kläm ut överflödigt vatten. Torka sedan försiktigt av skornas yta med svampen eller trasan. Arbeta noggrant och försiktigt för att avlägsna smuts och fläckar utan att skada materialet. Var särskilt uppmärksam på fläckar och envis smuts.

När du har rengjort skornas yta, är det dags att ta hand om sulorna. För att rengöra sulorna, blöt den mjuka borsten eller tandborsten och skrubba dem noggrant. Koncentrera dig på områden med grov smuts eller rester som kan vara svåra att ta bort. Om sulorna är av gummi eller plast, använd lite tvål eller rengöringsmedel för att få bort fläckar och missfärgning.

Efter att du har rengjort skorna är det viktigt att skölja av dem ordentligt för att avlägsna all tvål eller rengöringsmedel. Fyll en hink eller diskho med rent vatten och doppa skorna i vattnet. Klappa av dem försiktigt för att avlägsna överflödigt vatten. Upprepa detta steg tills all tvål eller rengöringsmedel är borta.

När du har sköljt av skorna, torka dem försiktigt med en ren och torr trasa. Var noga med att torka både ytan och insidan av skorna. Låt sedan skorna lufttorka helt innan du använder dem igen. Undvik att placera dem nära direkt värme, som element eller solen, eftersom detta kan orsaka skador och deformation av materialet.

Avslutning

Att rengöra dina skor på rätt sätt är en viktig del av att bevara deras utseende och förlänga deras livslängd. Genom att följa dessa steg-för-steg instruktioner kan du enkelt och effektivt rengöra dina skor utan att orsaka skador. Kom ihåg att vara försiktig och noggrann under rengöringsprocessen och använd alltid rätt verktyg och material. Ta hand om dina skor och de kommer att se bra ut och hålla i många år framöver.

  •  

Använd skoskydd

Att använda skoskydd kan vara ett effektivt sätt att skydda dina skor från smuts och fläckar. Det finns olika typer av skoskydd tillgängliga på marknaden, till exempel vattenavvisande spray eller skoskydd i form av gel. Applicera skoskyddet på dina skor enligt tillverkarens instruktioner för att skapa en skyddande barriär mot vätskor, smuts och fläckar.

Var noga med var du använder dina skor

Försök att undvika att använda dina finare skor i extrema förhållanden eller på smutsiga ytor. Till exempel, om det regnar kraftigt eller om det finns mycket lera eller smuts på marken, överväg att använda mer slitstarka skor istället för att riskera att dina finare skor blir smutsiga eller skadade. Att vara medveten om var du använder dina skor kan hjälpa till att förebygga onödig smuts och skada.

Rengör smuts omedelbart

Om du märker att dina skor har blivit smutsiga eller fläckiga, är det bäst att agera snabbt. Ju längre du väntar med att rengöra fläcken, desto svårare kan det vara att få bort den helt. Ta en mjuk borste eller trasa och försök försiktigt avlägsna smutsen eller fläcken innan den torkar in eller blir permanent.

Roterande användning

Att ha flera par skor och rotera deras användning kan vara ett smart sätt att förlänga livslängden på dina skor. Genom att alternera mellan olika par kan du ge varje par tid att vila och återhämta sig mellan användningar. Detta minskar slitaget och förhindrar att skorna blir för smutsiga eller överansträngda.

Avslutande tankar

Att rengöra dina skor på rätt sätt och vidta försiktighetsåtgärder för att hålla dem rena kan hjälpa dig att bevara deras utseende och förlänga deras livslängd. Genom att följa de tips och riktlinjer som vi har delat med dig i denna artikel kan du vara säker på att dina skor kommer att se bra ut och hålla i många år framöver.

Har du några frågor eller ytterligare tips om hur man rengör skor på rätt sätt? Kontakta oss!

vårstäd av hemmet

Tips på vårstäd för dig som bor i hus och villa

Ser du fram emot nästa vårstäd? Våren är en tid för att städa skåp, rengöra möbler, prydnadsföremål och bestick och bibehålla en fräsch, ren bostadsyta för familjen. Det är en fantastisk årstid för att göra huset klart för det kommande året. Speciellt om det förväntas att ett stort antal gäster ska äta middag under de kommande sommarmånaderna.

Tips för nästa vårstäd av huset

Vi har skapat en lista med tips på vårstäd så att du har ett hus att vara stolt över. Du kan alltid kontakta vår städfirma i Partille för prisförslag på städhjälp.

Fönsterputsning

Våren är den perfekta tiden att få dina fönster att glittra och släppa in så mycket klart och naturligt ljus in i hemmet som möjligt. Det är möjligt att använda enkla, miljövänliga produkter snarare än kemiska och butiksköpta rengöringsmedel. En av dessa lösningar är en gammal klassiker, en del vatten och en del vinäger. Applicera efter du rört runt och gnugga med kökshandduk. Det kommer att kräva riktigt så kallat armbågsfett för att verkligen få den perfekta glansen. Men det kommer att vara värt det på lång sikt.

Rengöra trämöbler vid ditt vårstäd

Trämöbler, särskilt tall- och ek i form av exempelvis nattduksbord, behöver lite kärlek då och då. Fläckar som kaffemuggringar kan se ovälkomna ut för gästerna, så att ta bort dessa är ett måste vid vårstädning. Bivax är en utmärkt produkt för detta och hjälper till att återställa och behandla trämöbler och kan köpas i många affärer. Applicera bara en liten mängd på möbeln, låt det verka i några minuter och polera sedan med en mjuk, ren trasa för att åter lysa upp glansen.

Packa bort vinterkläder

Att lagra vinterkläder och skapa plats för vår- och sommarmodetrender är ett utmärkt sätt att skapa ordning bland oönskade kläder. Liksom att skapa garderobsutrymme. Vakuumförpackad klädförvaring är ett utmärkt sätt att spara utrymme och hålla kläderna fräscha, ur vägen för malar som förstör ull och bomull om de lämnas ensamma. Använd en dammsugare och trasor för att torka bort spindelnät och damm som har ackumulerats under året. Eller använd till och med varmt tvålvatten om möblerna ser särskilt grusiga ut.

Ugnsstädning

De kommande månaderna kan bli stressiga och upptagna när du ska underhålla gäster och besökare. Så matlagning i en ugn som är ren och smutsfri är ett välkommet inslag. Även om många hushåll skaffar sig självrengörande ugnar, finns det flera sätt att ta itu med jobbet med att rengöra ugnen. Rengör ugnen vid nästa vårstäd såhär:

En av dessa sätt är bikarbonat, vilket är mycket praktiskt när man rengör alla slags köksprodukter och inte bara hjälper bakverk att svälla. Täck ugnen med en tjock kräm av bikarbonat och vattenlösning och låt stå över natten. Torka sedan av lösningen nästa dag med en fuktig trasa eller svamp.

lär dig rengöra badrummet

Rengöra badrummet – Städtips för badrum

Att städa hemma kan vara ett tufft arbete och badrummet är den plats som oftast behöver extra tid och ansträngning. Tvålrester och kalkavlagringar är bara några av de saker som ställer till med utmaningar när du rengör ditt badrum.

Tvålrester och kalkavlagringar i badrummet

Realiteten är sådan att människor använder badrummen på daglig basis vilket betyder att det alltid finns en stor sannolikhet för att det snabbt blir smutsigt. En av de sakerna som verkligen sticker ut är tvålrester. Vissa kakelfärger kan göra det svårare att upptäcka men för eller senare så syns tvålrester på alla underlag och det måste tvättas bort.

Ett sätt för att förebygga att tvålrester och kalkavlagringar samlas från vattnet är genom att ta sig tid och ordentligt torka av ytorna i duschen efter varje gång som du har använt den. Det här fördröjer tiden det tar för kranar och annat att förlora sin lyster. Men för de som inte har tid att torka av kranarna och duschkabinen varje dag så är det en bra idé att rengöra dem varje vecka, kanske under lördag eller söndag, med en blandning av vinäger och vatten.  Om det redan finns mycket tvålrester och avlagringar så behöver du tillsätta mer vinäger än vatten för att bli av med det.

Mögel i badrummet

Duschdraperiet kan också samla på sig ytterligare saker än bara avlagringar och tvålrester. Mögel kan börja växa i duschdraperiet om det alltid förblir fuktigt. Det är därför en bra idé att noggrant hänga upp draperiet efter varje gång du som har använt det så att det torkar, och se även till så att du hänger din duschhandduk så att den torkar ordentligt då mögel lätt växer där annars.

Att ha bra handdukshängare eller handdukstorkar är en mycket bra idé för att se till så de torkar ordentligt. Detta hjälper dig delvis minska mängden städning som behövs men är också positivt för din hälsa eftersom mögel är farligt. En viktig del av badrumsrengöring är att se efter ifall det börjat växa mögel någonstans där det är varmt och fuktigt. Det är också viktigt att ventilera badrummet ordentligt så att fukten torkar fort och frisk luft kan komma in för att minska risken för att mögel börjar växa. Mögel kan enkelt börja växa mellan kaklet och är oftast svart. Ibland går det inte att helt bli av med växten men då är det mycket viktigt att göra rent och se till så det inte sprider sig, använd starka kemikalier för att utrota dem för gott. Det säkrar också att det inte kan växa tillbaka på samma ställe.

Kontakta ett rekommenderat städföretag i Partille för städhjälp!

anlita en städfirma i partille för billig hemstädning

Grunderna i hemstäd – Så tar man hand om sitt hem på bäst sätt

Att ta hand om ett hem, eller ska vi säga hemstäd, har gjorts så länge som människan har levat. Men den moderna och husliga människan står inför ett unikt antal utmaningar idag när det gäller att städa deras hem. För det mesta så ligger uppbyggnad av beläggningar efter olika saker som grund till en rutinmässig städning. När man städar organiserar man också sina saker i hemmet. Att ta hand om sitt hem inkluderar alla aktiviteter som innebär att man håller hemmet i ett rent skick, tar bort smuts och ser till att alla saker organiseras på ett effektivt och fint sätt.

Så städar du hemma – grundkunskap i hemstäd

Man kan tänka på organisationsprocessen som en process där man delar det hela i mindre delar. Organisation är en utveckling av olika funktioner för olika ytor. Mänsklig aktivitet är baserad på idén att olika delar kan ha olika funktion. När det gäller städning så betyder det att olika delar av våra hem kan alla fylla olika funktioner. Utöver, eftersom våra hem oftast är fyllda av olika objekt, så måste vi hitta ett sätt att kategorisera och organisera dem.

Att ta bort skärp är en stor del av att hemstäd. En daglig aktivitet genererar skräp av olika storlekar och former som måste tas bort från hemmet. Generellt så erbjuder bebyggda områden en sophantering där de regelbundet kommer och hämtar upp dina sopor. Många gör också en rutinmässig städning såsom ”vårstädningen”, när de går igenom alla sina saker och kastar bort eller ger bort saker som de inte längre vill ha eller behöver.

Damm ackumulerar regelbundet i alla hem och måste tas bort. Damm tillsammans med kvalster kan orsaka allergiska reaktioner såsom att det kliar eller sväller upp i näsa och svalg, såväl som orsaka andra hälsoproblem. Eventuellt så kan dammet bli synligt när de lägger sig som lager över objekt och ackumulerar över tid. Det finns många sätt att ta bort det inklusive med dammvippor och våtservetter.

Sopning, moppning och dammsugning

Sopning, moppning och dammsugning kan kombineras i olika program för städningen hemma. Dammsugning kan göras på hårda ytor och mattor. Vissa dammsugare har även tillbehör som gör att du kan rengöra gardiner och andra platser som kan vara svåra att nå. Att sopa är en snabbt och enkelt sätt att rengöra ett trägolv. Sopningen kan efterföljas med moppning som tar bort fläckar av olika vätskor som kan vara svåra att få bort med en sop. Moppningen gör också att golvet glänser och polerar det samtidigt lite lätt.

Smutsig disk är ett annat bekymmer när det gäller att städa. En diskmaskin kan användas eller så kan disken diskas med en disksvamp. Man bör diska regelbundet eftersom disken används till att ätas på och lagas mat med dagligen. Kökshusgerådet får inte heller glömmas bort särskilt eftersom det oftast är mycket större och mer smutsigt, och därmed svårare att rengöra. När disken inte blir diskad kan det leda till mögelbeläggningar och blomflugor såsom andra skadedjur också.

Anlita en städfirma

En professionell städfirma i Partille är ett alternativ för de som har råd att anlita dem, och som inte har tid att städa sina hem själva. Då kommer städfirman till hemmet och utför en regelbunden hemstädning. Att städa hemma är en nödvändig vana och någon måste göra det, annars kommer ens hem bli svårare och svårare att städa eftersom skräp och smuts kommer ackumulera över tid.

lär dig packa flyttlåda

Flyttips – Viktigt att tänka på när du ska flytta

Det finns många saker att komma ihåg och göra innan du flyttar. Det är inte så lätt som att bara ta dina ägodelar och dumpa dem i ett annat hem, du måste räkna ut kostnaderna, avgifterna för flytten, du måste faktiskt packa dina tillhörigheter, och beroende på vart du ska kanske du måste hitta ett nytt jobb eller en ny skola för dina barn. Du kommer behöva räkna ut saker såsom vart du ska flytta, hur stort ditt nya hem är, och hur du ska få alla dina saker till ditt nya ställe. En flyttfirma kommer att kosta lite extra pengar men det kommer att vara nödvändigt. Du kan inte ta stora möbler till ett nytt hem i en bil, det skulle ta alldeles för många resor. En flyttfirma kan få med sig alla dina saker på en tur.

Stegen för en smidig flytt

När du först bestämmer dig för att du ska flytta, spara allt pappersarbete som du samlar på dig. Du kommer behöva veta hur mycket ditt hus säljs för och hur mycket du har att spendera i din budget. Du kommer också behöva räkna ut skatter och hur mycket nya möbler kommer kosta om du planerar att köpa det. Var bara säker på att du vet var all information är någonstans och gör en ordentlig sökning om den nya staden du flyttar till så du vet vad det finns att göra där. Dina barn kommer antagligen inte vara glada över att flytta till en början men om de har saker att göra och platser att gå till kommer de vara mer villiga att vänja sig vid det och tillslut tycka om det.

Att leta efter ett nytt hem kan vara väldigt spännande. Om du uppgraderar till ett större hus kan det vara väldigt kul och du kan planera i de olika rummen. Var säker på att det finns tillräckligt med rum för dig och din familj och mät några av dina möbler så du vet att de kommer passa in i de rum de ska vara i. Det du inte vill ska hända är att du hittar ett hem som du älskar och föreställer dig vart alla sakerna ska vara innan du inser att du inte får plats med alla dina möbler på de rätta ställena.

När du väl har hittat ditt drömhus så är det här den tuffa delen börjar. Du kommer behöva sälja ditt hus vilket är väldigt viktigt för du vill inte sälja och behöva lämna innan du har hittat ett nytt hem, men du vill inte flytta in i det nya hemmet och betala två hyror under en tid; det skulle vara slöseri på pengar och kanske sätter du dig i skuld eller skjuter upp dina planer om nya möbler till ditt nya hem.

Efter att du har packat på ett organiserat sätt och gjort dig av med alla saker som du inte behöver, ta dig tiden till att organisera ditt liv. Du kommer antagligen behöva gå igenom allting i ditt hus och du kommer inte inse förrän då att du har massor med skräp som du behöver bli av med.

visningsstäd - så gör du det själv!

Så städar du inför en visning

Kämpar du med att sälja ditt hem? Visste du att det kan bero på den negativa effekten som dina saker och dekor eventuellt kan ha på besökarnas sätt att se på hemmet? Det är sant! Din inredning kan verkligen få försäljningen att bära eller brista, och det är därför det är så viktigt att skapa en neutral inredning och ställa i ordning hemmet så att utseendet attraherar de allra flesta. Här kommer några grunder i hur man gör iordning hemmet för en snabb försäljning.

Guide till att fixa hemmet för en visning

Rensa bort småkrafs

Först och främst måste du rensa bort allt småkrafs. Detta betyder att packa bort flertalet prydnadsföremål och även möbler som belamrar utrymmet. Även fast du tycker att hemmet är för litet för dig så behöver ju inte en köpare märka det. Om de kommer in hemma hos dig och ser att det är fullpackat upp till taket med möbler, prydnader och andra saker, så kommer de genast undra om det är stort nog för dem, och detta kan leda till att de vänder i dörren och går vidare till nästa visning.

Se också till att du rensat i alla rum och inte bara i de allmänna. Eventuella köpare kommer att kolla in i garderober, skåp, lådor och så vidare. Du vill att de ska se att du har massor med plats, så att de vet att de också skulle ha det om de sedan köper ditt hem.

Djuprengöring

Det är också oerhört viktigt att göra en djuprengöring innan din första visning och sedan hålla hemmet i samma rena skick tills det är sålt. Eventuella köpare kan dyka upp utan större förvarning, vilket kan resultera i för lite tid för dig att städa upp. Så, städa och håll det rent.

Detta innebär alltså att ta en tandborste och bleka dina smutsiga kakelfogar, damma alla möbler och prydnader, städa bort spindelväv och dammsuga regelbundet. Det låter som mycket jobb, men det kan hjälpa dig att få hemmet sålt, då det visar köparen tecken på att ditt hem har varit hög älskat och ännu viktigare väl omhändertaget.

Möblera om

Om du har några möbler som blockerar är det dags att göra om. Komihåg att det bara är tillfälligt och så fort du flyttat in i ditt nya hem får du ställa dina möbler var du än vill igen! Men just nu är det bra att se till att alla kan röra sig smidigt genom hela hemmet. Det skapar ett inbjudande och välkomnande hem, som ännu en gång kan vara oerhört attraktivt för en eventuell köpare.

Attrahera folkmassan

Sist men inte minst, ansträng dig lite extra för att få ditt hem mer attraktivt för alla. Detta innebär att plocka bort personliga prydnader, ta bort familjefoton och så vidare. Lämna framme saker som är neutrala, så som en fin jutevävnad med enkla ljushållare och ljus på bordet som utsmyckning. Detta är inte stilbundet och kan hjälpa dina eventuella köpare att visualisera sig själva i ditt hem.

Detta koncept gäller också väggfärg. Du bör måla om för att få mer neurala färger, då ditt val av väggfärg kanske inte passar alla. Detta är än mer viktigt om dina väggar har starka färger såsom gul eller turkosblå.

få bort fläckar enkelt

Tips på fläckborttagning

Att ta bort fläckar kan variera oerhört i svårighetsgrad, från rätt så enkelt till näst intill omöjligt. Detta beroende på ett antal olika faktorer, inklusive vilket objekt som blev fläckat, vad som orsakade fläcken, hur fort du började rengöra fläcken och miljön runt fläcken. På grund av alla dessa viktiga faktorer så är varje fläck annorlunda, och kan alla behöva en aning olika tekniker. Men de flesta av dem kan dock behandlas med någon av dessa grundläggande tips på fläckborttagning som du hittar i denna städartikel.

Fläckborttagningstips

Lös upp sockret i kaffet – Kaffefläckar

Den största anledningen till kaffefläckar, är sockret. Sockret i kaffet håller fast vid föremålet det kommer i kontakt med och skapar snabbt de vanprydande svarta och bruna fläckarna. Men det finns dock ett lätt sätt att bryta ner sockret i kaffet och bryta ned bindningarna för att göra kaffefläcken enkel att ta bort igen. Häll hett vatten på fläcken tills inget mer kaffe rinner bort från fläcken längre. Tvätta och torka som vanligt efteråt och textilen bör vara ren igen och redo att användas.

Använda vatten och saliv för att få bort blod

Blodfläckar är kända för att vara näst intill omöjliga att få bort helt efter de låtits torka. Helt vanligt kallt vatten kan dock reversera denna process och göra fläcken lika nygjord som om blodet alldeles just spills på textilen. Denna metod är dock mest användbar för tvättbara textiler och andra material som klarar av att blötläggas helt i vatten under en längre tid. Sänk ner hela fläcken i kallt vatten och vänta i 1 till 2 timmar. När du sedan tar ur föremålet från vattnet, så bör blodet ha släppt sitt grepp lite om tyget och vara lättare att få bort med rätt uppmuntran.

Färska blodfläckar kan lätt tas bort genom att använda saliv från samma person som blodet kom ifrån. Enzymerna i saliven bryter ner den kemiska bindningen från proteinet i blodet och börjar lösa upp fläcken. Denna metod är användbar både för de nygjorda blodfläckarna samt för dessa som fräschats upp efter att de fått legat i blöt som beskrivet i förra paragrafen. Det lättaste och mest praktiska sättet att applicera saliven på fläcken är att stoppa in en ren torr trasa i munnen på personen i fråga i 5 till 10 minuter, eller till trasan helt dränkts i saliv. Sedan använder man den trasan för att dutta bort blodet på textilen tills fläcken är helt borta.

Hårspray tar bort läppstift

Läppstift kan lämna en avslöjande fläck som kan skapa trubbel för vissa. Det lämnar också ett oattraktivt märke som kan vara lite genant om det syns. Men det finns dock en kosmetika som kan bekämpa läppstiftsfläckar och det är hårspray. Denna enkla produkt, som finns i de flesta hem, innehåller en kemisk blandning som börjar bryta ner läppstiftet om det appliceras på rätt sätt. Börja med att spraya på ett tjock lager med hårspray på det fläckade området. Ta en tvål i fast form och gnugga hårt på det drabbade området under flera minuter. Tvätta sedan textilen som du normalt gör. När du tar ur det ur torktumlaren så bör fläcken vara helt borta.

Citronjuice till bläckfläckar

Tack vare ny teknik i pennutvecklingen så är bläckfläckar mycket mindre vanligt nu för tiden är förr om åren. Men, funktionsmissar händer och om det inte händer i en fickskyddare, så kan seriösa bläckfläcksborttagningsmetoder behövas. Citronjuice är ett överraskande motgift för bläckfläckar. Böja med att hälla kallt vatten på fläcken tills vattnet åter är klarfärgat med allt löst bläck bortsköljt. Gör en smet av en del citronjuice och en del tvättmedel och applicera det på fläcken. Låt det verka i 30 minuter och tvätta och torka sedan plagget som vanligt. Upprepa proceduren om fläcken är kvar.