få bort fläckar enkelt

Tips på fläckborttagning

Att ta bort fläckar kan variera oerhört i svårighetsgrad, från rätt så enkelt till näst intill omöjligt. Detta beroende på ett antal olika faktorer, inklusive vilket objekt som blev fläckat, vad som orsakade fläcken, hur fort du började rengöra fläcken och miljön runt fläcken. På grund av alla dessa viktiga faktorer så är varje fläck annorlunda, och kan alla behöva en aning olika tekniker. Men de flesta av dem kan dock behandlas med någon av dessa grundläggande tips på fläckborttagning som du hittar i denna städartikel.

Fläckborttagningstips

Lös upp sockret i kaffet – Kaffefläckar

Den största anledningen till kaffefläckar, är sockret. Sockret i kaffet håller fast vid föremålet det kommer i kontakt med och skapar snabbt de vanprydande svarta och bruna fläckarna. Men det finns dock ett lätt sätt att bryta ner sockret i kaffet och bryta ned bindningarna för att göra kaffefläcken enkel att ta bort igen. Häll hett vatten på fläcken tills inget mer kaffe rinner bort från fläcken längre. Tvätta och torka som vanligt efteråt och textilen bör vara ren igen och redo att användas.

Använda vatten och saliv för att få bort blod

Blodfläckar är kända för att vara näst intill omöjliga att få bort helt efter de låtits torka. Helt vanligt kallt vatten kan dock reversera denna process och göra fläcken lika nygjord som om blodet alldeles just spills på textilen. Denna metod är dock mest användbar för tvättbara textiler och andra material som klarar av att blötläggas helt i vatten under en längre tid. Sänk ner hela fläcken i kallt vatten och vänta i 1 till 2 timmar. När du sedan tar ur föremålet från vattnet, så bör blodet ha släppt sitt grepp lite om tyget och vara lättare att få bort med rätt uppmuntran.

Färska blodfläckar kan lätt tas bort genom att använda saliv från samma person som blodet kom ifrån. Enzymerna i saliven bryter ner den kemiska bindningen från proteinet i blodet och börjar lösa upp fläcken. Denna metod är användbar både för de nygjorda blodfläckarna samt för dessa som fräschats upp efter att de fått legat i blöt som beskrivet i förra paragrafen. Det lättaste och mest praktiska sättet att applicera saliven på fläcken är att stoppa in en ren torr trasa i munnen på personen i fråga i 5 till 10 minuter, eller till trasan helt dränkts i saliv. Sedan använder man den trasan för att dutta bort blodet på textilen tills fläcken är helt borta.

Hårspray tar bort läppstift

Läppstift kan lämna en avslöjande fläck som kan skapa trubbel för vissa. Det lämnar också ett oattraktivt märke som kan vara lite genant om det syns. Men det finns dock en kosmetika som kan bekämpa läppstiftsfläckar och det är hårspray. Denna enkla produkt, som finns i de flesta hem, innehåller en kemisk blandning som börjar bryta ner läppstiftet om det appliceras på rätt sätt. Börja med att spraya på ett tjock lager med hårspray på det fläckade området. Ta en tvål i fast form och gnugga hårt på det drabbade området under flera minuter. Tvätta sedan textilen som du normalt gör. När du tar ur det ur torktumlaren så bör fläcken vara helt borta.

Citronjuice till bläckfläckar

Tack vare ny teknik i pennutvecklingen så är bläckfläckar mycket mindre vanligt nu för tiden är förr om åren. Men, funktionsmissar händer och om det inte händer i en fickskyddare, så kan seriösa bläckfläcksborttagningsmetoder behövas. Citronjuice är ett överraskande motgift för bläckfläckar. Böja med att hälla kallt vatten på fläcken tills vattnet åter är klarfärgat med allt löst bläck bortsköljt. Gör en smet av en del citronjuice och en del tvättmedel och applicera det på fläcken. Låt det verka i 30 minuter och tvätta och torka sedan plagget som vanligt. Upprepa proceduren om fläcken är kvar.